8 Temmuz Video Oyunları Günü

Video Oyunları Günü, aslında 8 Temmuz olarak bilinmektedir ancak 12 Eylül de Video Oyunları Günü olarak bilinmekte ve çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Bu günlerde yapılan çeşitli etkinlikler ve kampanyalar video oyun severleri tamamen hipnotize etmektedir.

Video oyunları tarihi aslında yakın zamana değil, çok daha eski zamanlara 1950’li yıllara dayanmaktadır. Bilinen ilk video oyunu 1959 ila 1961 yılları arasında Massachusetts Teknoloji Enstittüsü tarafından yapılan Tic-Tac-Toe; yani X ve O yazarak oynadığımız oyunun grafik tabanlı program ile yapılmasıdır. Bir diğeri ise labirent içindeki fare’yi esas alan oyundur. Bu iki oyun tasarım ve programlama olarak ilk dikkat çeken video oyunları olmuştur ancak insanlar tarafından oynanamamıştır. Çünkü o zamanlarda bilgisayar henüz halka tanıtılmamıştır.

Video oyun sektörü, 1970‘li yılların başlarında ortaya çıkmış ve halka sunulmuştur. 1970 ve 1980 arasındaki yıllar tam anlamıyla video oyunlarının gelişme gösterdiği yıllardır. Oyunlar, uygun fiyatlarla ve kolay ulaşabilir halde meraklılarına sunulmuştur. En dikkat çeken, herkes tarafından merak edilip oynanan ilk arcade oyunu; 1972 senesinde piyasaya sürülen PONG oyunu olmuştur. Oyun, tenis maçına benzer bir mantık ile yapılmıştır.

Bilgisayar sektörünün bitmez tükenmez gelişmeleri ile her geçen gün piyasaya birçok video oyunları sürülmekte, oyun tutkunlarını cezbetmektedir. Sektörün önde gelen firmaları Playstation, PC, Xbox ve Gameboy oyun tutkunları için inanılmaz video oyunları ve görsel şölenler hazırlamaktadır. Eğer sahip olduğunuz bilgisayarınız, bu oyunları destekleyen yapıda bir oyun bilgisayarı ise sizin için yalnızca 8 Temmuz değil, her gün Video Oyunları Günü olmaktadır.

Video Oyun Nedir?

Video Oyunları Günü diyoruz. Bugüne özel birçok kampanya, etkinlik yapılıyor diyoruz. Peki nedir bu video oyunVideo oyun genel anlamıyla sanat ile bilimin teknolojiyle birleşimidir diyebiliriz.

Bilgisayar teknolojisinin ana çalışma prensibi 1 ve 0 dır. Evet ise 1, hayır ise 0 mantığında çalışmaktadır. Bu mantığı açıklayacak olursak; bir koşul gerçekleşirse 1,  gerçekleşmez ise 0 şeklindedir. Anlatılırken basit gibi görünen bu işlemi görsele ve harekete aktarırsanız, video oyunlarının basit mantığını anlamış olacaksınız.

Peki bunu yapmak basit midir? Maalesef burada anlatılan mantıkta fakat ileri derecede bilgisayar programcılığının kullanıldığı görsellik, sanat ve hayal gücünün birleşimi bir bilimdir. Her geçen gün teknolojideki ilerlemeler, oynanan oyunun kalitesini ve direkt bilgisayarın kalitesini de etkilemektedir. Bilgisayar haricinde video oyun konsolu da sizin bu alanda yardımınıza yetişebilmektedir.

Peki video oyun konsolunuz yok ve video oyunlarını evdeki bilgisayarınızda mı oynamak istiyorsunuz? Bunun için neler gereklidir gelin kısaca bunlardan bahsedelim.

Video oyunu oynamak için;

  • İlk önce video oyunun FPS değerini öğrenin 30 FPS, 60 FPS, 144 FPS şeklinde FPS değerleri mevcuttur. Bunu şöyle açıklayalım size FPS değeri ne kadar yüksek ise bilgisayar performansınız o kadar önemlidir. Değer yükseldikçe bilgisayarınızın performansı düşük olması oyunda kasmalara neden olabilmektedir. Oyundan zevk alamazsınız.

  • Bilgisayarınızın işlemcisinin son sürüm işlemci olması iyi bir oyun performansı için en önemli şartlardan biridir.

  • Bilgisayarınızın işletim sistemi en az Windows 8 64 bit ve üzeri olmalıdır.

  • Hafıza kartı yüksek olmalıdır. En az 4 GB olması gerekmektedir.

  • Direct x 11 bilgisayarınızda olmalıdır.

  • Ekran kartı önemli bir noktadır. Adı üstünde video oyununda görsellik ana unsur olduğu için oyundan zevk almanızın şartı iyi bir ekran kartıdır.

  • Son olarak monitör ekran kartını ve 144 Hz destekleyen monitör, keyifle oyun oynamanızı sağlayacaktır.

En Popüler Video Oyunları

8 Temmuz Video Oyunları Günü kapsamında dünya üzerinde birçok video oyun firması çeşitli kampanyalar yapmaktadır. Maksat oyun severleri mutlu etmek, bu hareketli dünyada onların da serüvenlerini paylaşmalarını sağlamaktır. Video oyun fiyatları çok farklı skalalarda olabilmektedir. İnternet üzerinden ücretsiz oyunlar kurabildiğiniz gibi çok yüksek fiyatlı ileri derece profesyonellik gerektiren oyunlar da bulabilirsiniz. Dönem dönem bazı firmalar bu yüksek fiyatlı video oyunlarını çeşitli kampanyalar ile piyasaya sürebilmektedir.

Her dönemin popüler video oyunları olabilmektedir. Hatta video oyunları kişilerin sevdiği oyun tipine göre farklılık gösterir. Örneğin; futbol maçı, araba yarışı şeklinde olanları; kaçış senaryosu olan ya da ülkeler kurup ülkeler kazanılan savaşın ve stratejinin sevdalıları ya da zombilerle, dünya dışı varlıklarla mücadele edenler. Gençlerin ve kendini genç hissedenlerin bildiği ve takip ettiği en popüler video oyunlar listesinden birkaçı;

·      FIFA 2020

·      PES 2020

·      NBA 2 K 20

·      League of Legens

·      Fortnite

·      Football Manager 2020

·      GTA 5 Roleolay Sunucuları

·      PUBG

·      Voalorant

·      Call of Duty

·      Apex Legends

·      Counter – Strike: Global Offensive

·      Final Fantasy XIV: Shadowbringers

·      Resident Evil 2 Remake

·      Resident Evil 3 Remake

·      Assassin’s Creed: AOdyssey

·      Metro Exodus

·      Wolfensteis : Youngblood

·      Sekiro: Shadow Die Twice

·      Doom Eternal

·      Half – Life Alyx